Crveni MAUROVIĆ je “apsolutno opravdao svaki dinar kojeg sam za njega dao” napisao je 2013. stripofil BRANKO ANTIĆ iz Čačka, a tu tvrdnju argumentirao je najvišim ocjenama svakom od osam objavljenih stripova u toj monografiji

Prije deset godina, usred ljeta 2013., meni nepoznati stripofil čiji je username bio “Ante” (iz Srbije) je paralelno, s danom razlike, na portalima Stripovi.com (Zagreb) i na Darkwoodforum (Beograd) pokrenuo topik posvećen Andriji Mauroviću!

O pokretanju topika doznao sam s kašnjenjem, vrijeme i obaveze ti nažalost onemogućuju da ih se redovito prati, osim toga Stripovi.com je bogat svojim sadržajem, koji se takorekuć na dnevnoj bazi nadopunjuje i aktualizira. Naravno da mi je bilo drago, utoliko više što je neposredan povod za topik (temu) “bio Crveni Maurović od Istarske naklade u izvedbi Veljka Krulčića“, jer je “nakon što je pročitao ovu knjigu želeo da ostavi komentar i počeo tražiti za to prigodan topik u ovom podforumu”. No, “sa velikim čuđenjem, ustanovio sam da ne postoji nijedan ozbiljan topik koji se bavi jednim od najvećih (ako ne i najvećim) strip crtačem i autorom sa ovdašnjih prostora. Uglavnom su to bile teme gde je neko prokomentarisao izlaženje nekog njegovog stripa i par odgovora koji su usledili”, pa je odlučio “otvoriti temu gde bi na jednom mestu mogli diskutovati o Andriji Mauroviću, njegovim stripovima koji su izašli (ali i koji će izaći)…”

Nastavno, “Anto” je istaknuo kako je “Ovo jedan od strip albuma kojeg sam duže vremena jurio po aukcijama, striparnicama i drugim mestima za prodaju stripova. Iako je tiraž ovog albuma 3000 primeraka, nije ga lako naći. Cena mu se vrti oko 200 kuna ili oko 25-30 evra. Prošle godine sam ga nekako našao kod Kerbera i posle raznih kombinacija stigao mi je iz Makedonije (zahvaljujući Themicu).

U svojoj kolekciji Maurovićevih stripova posedujem još i “Trojicu u mraku” i “Maurović na divljem zapadu” (Šareni dućan), kao i tri albuma u izdanju Dečjih novina. Još su tu i stripovi po “Yu stripu“, “Yu strip magazinu” i drugim strip revijama…”

To nije bio ni prvi, a zasigurno ni jedini slučaj kada će netko od stripofila “podijeliti” na društvenim mrežama, na Internetu ili putem nekog trećeg medija kako je nabavio taj i taj Maurovićev strip ili izdanje (recimo, prije nekoliko dana je Dušica Dimitrovska, ilustratorica iz Skoplja, na svom fb profilu objavila kako je nabavila monografiju “Maurović”, fotografirala se na svom radnom mjestu s knjigom, te se je “slavodobitno” upitala “Tko bi rekao da ću doći do ovoga”?), ali razlog zbog čega sam mu posvetio ove retke jest što je “Ante” kratko, ali filigramski precizno predstavio, odnosno analizirao svaki od osam objavljenih stripova.

I svaku napisanu riječ, svaki zaključak – potpisujem!

Mojem (pokojnom) prijatelju Romanu Chiabudiniu posebno bi bilo drago pročitati da je “Grob u prašumi” ocijenjen s čistom desetkom, osobno više je preferirao taj strip nego “Kneza Radoslava“.

Podsjećam. Monografija “Maurović” je – po izlasku ujesen 1986. i nakon njezinih promocija u Vinkovcima na Salonu jugoslavenskog stripa, te u Beogradu i u Zagrebu (u obe metropole na prestižnim “lokacijama” – Kulturnom centru Beograd i Muzejskom prostoru Zagreb) – dobila i svoju kritičarsku recepciju, od strane tadašnjih strip-autoriteta, poput Darka Glavana, Vase Pavkovića, Zorana Đukanovića, Karima Zaimovića, Rajka Radovanovića, Ivice Ivaniševića i drugih, ali nitko među njima nije u svojim tekstovima “predstavio” sve objavljene stripove, nego je svoju pažnju – zbog ovog ili onog razloga -usmjerio na neke ili na više njih. Ili na Maurovića u cjelini ili na ukazivanje možebitnih grešaka, pa i na “polemičke” inpute.

No, vratimo se na temu. “Ante” će u svojoj objavi napisati:

“… Elem, da se vratim na temu – Crveni Maurović je apsolutno opravdao svaki dinar koji sam dao za njega (a dao sam 200,00 kn ili 3.000 din); jedan od najisplativijih stripova koje imam. Kako kvantitetom, tako i kvalitetom. Album sadrži par uvodnika, bibliografiju Andrije Maurovića i 8 kompletnih priča.

  • Podzemna carica” (1935. godina) – sf/avanturistički strip ni za dlaku lošiji od “Flaša Gordona” toga vremena. Najiskrenije.
  • Trojica u mraku” & “Sedma žrtva” (1936. godina) – izuzetni vesterni; neobični, dinamični, napeti,… ne znam da li ima kvalitetnijeg vesterna iz tog perioda. Naročito mi se svidela “Sedma žrtva”. Neverovatno je kako ovaj strip pleni i nakon 80 godina.
  • Lutalica Chagos” (1936/1937. godina) – recimo da mi je ovaj kratki krimić bolji od “Tajnog agenta X-9” iz tog perioda. I to dosta bolji. A njega su radili slavni Rejmond i Dešajel Hemet.
  • Grob u prašumi” (1943/1944.godina) – odličan avanturistički strip. Vidi se veliki uticaj američkog novinskog stripa, ali je ovaj uradak mnoge prevazišao kvalitetom. Od mene čista desetka.
  • Meksikanac” (1951. godina) – avanturističko-bokserki strip. Odlično prikazan bokserski meč. Bolje i od Rokija.
  • Cvijet u kamenu” (1952.) – borba dalmoša sa turcima. Potresno.
  • Poslednja petorica” (1964.) – posleratni krimić. Bez greške.

I da bi na kraju “Ante” zaključio: “A šta da kažem, nego apsolutna preporuka!”

Stjecajem okolnosti tek nedavno sam, zahvaljujući kolegi Vladimiru Topolovačkom, uspio stupiti u kontakt s “Antom”.

Iza tog usernamea se “krije” 50-godišnji Branko Antić, inženjer elektrotehnike iz Čačka, koji, osim što je stripofil i kolekcionar stripova, u profesionalnom životu radi kao profesor u tamošnjoj srednjoj školi. Obiteljski je čovjek, otac je četvero djece. Bavi se košarkom i vaterpolom, kolekcionar je stripova. U kontaktu kojeg smo imali, saznajem da njegova kolekcija broji više od tri tisuće stripova, nabavlja i hrvatska strip-izdanja, pogotovo albume koje izdaje “Fibra“. Povremeno, koliko mu to obaveze i vrijeme dozvoljavaju piše strip-recenzije, najviše za Stripovi.com. Od novije produkcije g. Antić se oduševio projektom “Texas Kid” scenariste i crtača Igora Kordeja i koscenariste Darka Macana.

Osim Maurovića, od klasičnih autora s ovih prostora posebno cijeni Đorđa Lobačeva i Kostantina Kuznjecova.

Alija Balta iz Sarajeva (koji će dvije godine kasnije pokrenuti strip-časopis “Bosona” se među prvima izjasnio o pokretanju topika o Andriji Mauroviću: “Čestitke Anto. Najveći strip crtač svih vremena regiona, ali i svijeta zaslužio je odavno pokretanje topika njemu u čast. Nisam siguran da neko na ovom forumu nije možda već pokretao topik s njegovim imenom. No, i da jeste treba se podsjetiti malo češće na ostvarenja koja nam je ostavio ovaj genijalni umjetnik crtanih romana. Pročitao sam poveliki broj Maurovićevih stripova i zaista se može reći da je neponovljiva pojava, ovakav genije se u svjetskim okvirima pojavljuje jednom u sto godina, a na našim prostorima duplo više.:)

Knjiga koja te je potakla da pokreneš ovaj topik je izuzetna i jedna je od prvih stvari koju sam nabavio (kako sam se vratio stripu) i u jednom dahu pročitao. Za svakog kolekcionara i stripoljubca kojeg interesira domaća strip produkcija i domaći strip ona je nezaobilazna u istraživačkom smislu kada je riječ o ovom velikanu stripa, ali i kao dragocijena knjiga koju trebaju imati u svojoj kolekciji. Veljku Krulčiću i njegovim kolegama svaka čast na ovom izvanrednom djelu.”