Prije deset godina, 9. – 13. rujna 2011., u Varni (Bugarska) je Borivoj Dovniković imao svoju retrospektivnu izložbu stripa

Borivoj Dovniković Bordo

Za one koji prate događanja na svjetskoj festivalskoj sceni animiranog filma, nije nepoznato da je poznato bugarsko ljetovalište Varna (na Crnom moru) osamdesetih godina prošlog stoljeća imala značajan festival na kojem je bila stvar “prestiža” sudjelovati u natjecateljskom programu, da ne pričamo o važnosti koju su imale nagrade koje su se na njemu dodjeljivale.

Obnovljen je 2011., a jedan od umjetnika koji je dao svoj doprinos tome bio je i naš doajen Borivoj Dovniković, kao član selekcijske komisije, pa je dobio mogućnost da mu se organizira i samostalna izložba – koja je bila postavljena na platou ispred Festivalskog centra.

Dakle, svatko tko je došao na festival morao je proći kroz “izložbu”.

Organizatori su sami prepustili Bordu da odredi što će izložiti. On sam mi je predložio da pripremim izložbu o njegovom strip-stvaralaštvu.

Naime, te godine dobio je nagradu “Andrija Maurović” za životno djelo na području hrvatskog stripa, u Galeriji ULUPUH-u mu je bila postavljena retrospektivna strip-izložba (s kojom je bio “jako zadovoljan”), pa je smatrao “zgodnim” i da svoje bugarske prijatelje i kolege – animatore koji su u Varni došli odasvuda, iz svijeta, “iznenadi” bogatstvom svog strip-opusa.

Na raspolaganju mi je bilo 25 panoa, puno premalo, ali što se može.

Izložbu sam naslovio “Bordo: od stripa do crtanog filma i natrag” i ona je obuhvatila panoramski i povijesni prikaz cjelokupnog Dovnikovićevog prinosa u devetoj umjetnosti. Od neobjavljenih mladalačkih stripova koje je crtao još kao pučkoškolac u kratkim hlačama u ranih 40-ih godina, preko njegova najproduktivnijeg (tkz. “zlatnog”) razdoblja tijekom 50-ih i 60-ih godina, do danas – do njegove suradnje s riječkom “Bijelom pčelom“, zahvaljujući kojoj je postao jedan od najdugotrajnijih, a možda i najdugotrajniji autor stripova u Europi, pa i u svijetu. (U tom trenutku suradnja s “Bijelom pčelom” bila je ušla u sedamnaestu godinu.

Svaki pano imao je zasebnu atribuciju na bugarskom i na engleskom jeziku.

U formalnom pogledu, organizator Bordine izložbe bila je Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa “Art 9“.

Nedavno se navršilo jedno desetljeće od te izložbe, pa neka ostane i ovim putem zabilježen popis izložaka na panoima i potpisi koji su pratli svaki pano.

1. FOTOGRAFIJE BORDA IZ 1961. I 2011. + BIOGRAFIJA

2. KRV, LJUBAV I NAFTA (1945)
Jedan od prvih, mladenačkih stripova kojeg je nacrtao nakon oslobođenja zemlje, a koji je ostao neobjavljen.

3. UDARNIK RATKO (1945/46)
Strip koji je Bordo nacrtao s nepunih petnaestoj godini na temu antifašističke borbe, jedan je od prvih stripova u socijalističkoj Jugoslaviji nakon Drugoga svjetskoga rata.

4. IZGUBLJENI SVIJET (1951/52)
Strip po fantastičnom romanu Arthura Conana Doylea, koji je zbog iznimne popularnosti kasnije doživio objavljivanje, odnosno reprint u posebnoj sveski (strip-albumu).

5. VELIKA UTAKMICA (1952)
Strip rađen prema crtanom filmu “Goool!” u diznijevskoj maniri – jedan od najvažnijih domaćih stripova toga razdoblja.

6. EMIL I DETEKTIVI (1953)
Adaptacija popularnog omladinskog romana njemačkog književnika Ericha Kastnera.

7. MIKI I ŠILJA U ZAGREBU (1953)
Parodija diznijevih junaka na lokalnu, zagrebačku temu objavljena u tiražnom humorističkom tjedniku “Kerempuh“.

8. TRAGOM IZGUBLJENOG KRDA (1954)
Bordo je ovaj strip nacrtao za vrijeme odsluženja vojnog roka, svakog tjedna šaljući poštom nove nastavke. Jedan od uzora za ovaj strip svakako su bili filmovi poput “Mogamba” ili “Hatari“.

9. AFRIČKA OGRLICA (1955)
Egzotičan, mističan i ispunjen avanturama crni kontinent je 50-ih godina bio inspiracija mnogim umjetnicima, tako i Bordi za jedan od svojih najbolje nacrtanih stripova u realističkoj maniri.

10. DJEČACI S IONSKIH BRODOVA (1958/59)
Druga polovica 50-ih bile su godine intenzivnog istraživanja Svemira, a svoj “doprinos” tome dao je i Bordo svojim sjajnim SF stripom (po scenariju P. Jirsaka) o dvojici dječaka koji se ubacuju u međuplanetarni brod koji odlati na daleko putovanje u Svemir.

11. PIPO (1956/57)
Dječji strip s temom i eksterijerima grada Zagreba, čiji je glavni junak četveronožni ljubimac!

12. SLOM OFANZIVE BRAUN (1961)
Strip o borbi jugoslavenskih partizana protiv njemačkih okupatora u Bordinoj rodnoj Slavoniji.

13. NOVI CENTARFOR (1961)
Uvodna priča o mladim ljudima koji se bave “najvažnijom sporednom stvari na svijetu”, koja je zbog velikog uspjeha prerasla u seriju od tri epizoda.

14. U ZEMLJI LIJEPOG NOGOMETA (1962)
Nova epizoda nogometnog serijala. Strip inspiriran velikim uspjesima koje je reprezentacija Jugoslavije postizala početkom 60-ih godina u međunarodnim razmjerima.

15. PODIVLJALI AUTO (1962)
Jedan od prvih stripova u kojima su junaci bili “iz susjedstva”, obični ljudi koje svakodnevno susrećemo u kafićima, trgovinama, ulicama… odnosno u ovom slučaju na auto-stradi!

16. DRŽI VOLAN RAVNO! (1962)
Tabla iz druge epizode serijala “Junaci autostrade“, koja je otad do danas postala najviše puta objavljivani (reprizirani) Bordin strip.

17. MENDO MENDOVIĆ (1963 – 1965)
Popularni strip-serijal (koji je izlazio paralelno s TV serijom) o medvjediću Mendi i njegovoj tajnici Slavici.

18. MENDO MENDOVIĆ (1963 – 1965)
Strip zbog kojeg je tjednik “Plavi vjesnik” oborio sve rekorde u čitanosti – dosegao je nakladu od 143 tisuće primjeraka! Kao zanimljivost možemo spomenuti, kako je za jednu epizodu scenarij napisao sam Bordo!

19. BLESAN I TULIPAN (1976)
Jedan od sadržajno i likovno najboljih Bordinih stripova, koji je stjecajem okolnosti ostao neobjavljen, a čijih se je nekoliko tabli zagubilo nakon izlaganja na festivalu stripa u Lucci! Zanimljivo da je bio namijenjen objavljivanju u koloru!

20. STRIP-ZAGONETKE (1952, 1979)
Serijal kviz-zagonetki za popularne enigmatske tjednike “Enigmatske novine” i “Kviz” u kojima je Bordo inaugurirao novu formu, nove elemente i u strip i u enigmatiku, kao novinske “žanrove”.

21. SUSRETI TREĆE VRSTE (1983 – 85)
Remek-djelo domaćeg satiričkog i angažiranog stripa koji je u nastavcima izlazio u kulturnom časopisu “Oko“. Od skice do gotove strip-table!

22. DINGI UND PINKI & FRAU BLAU UND IHR TIER (1991-93)
Dvije serije komičnih stripova koje je Bordo ranih devedesetih crtao za austrijske listove u Beču i Grazu, a koji su domaćoj publici ostali gotovo nepoznati.

23. ČIPKO I DJED FILIP (1994 – 2011)
Suvremena bajka za djecu o prijateljstvu i ljubavi!

24. ČIPKO I MENDO MENDOVIĆ (2011)
Jedan od najdužih stripova koji u kontinuitetu izlazi na ovim prostorima, zahvaljući čijem izlaženju Bordo ima i status najdugovječnijeg crtača stripa na svijetu – stripove, naime, crta punih 66 godina. I još uvijek ne misli s time prestati!

25. UKORIČENA IZDANJA BORDINIH STRIPOVA
Još 1952. “Izgubljeni svijet” je objavljen u zasebnoj svesci, jednoj od prvih poslije Drugoga svjestkoga rata u Jugoslaviji i Istočnoj Europi. Godine 2010. objavljena je Bordina mini-monografija “Mendo Mendović i drugi stripovi“, koja je doživjela i svoje kolekcionarsko (bibliofilsko) izdanje. Ove godine u knjizi velikog formata tiskana je Bordina trilogija o nogometu.